top of page

 Burgerschap door kinderfilosofie

3 studiemiddagen op 29 januari, 19 maart en 14 mei 2025

Ben jij op je school bezig met burgerschap, heb je je visie staan, maar zoek je nog een manier om daar invulling aan te geven? Lijkt het creëren van een democratische oefenplaats je interessant?
Dan zijn deze themadagen bedoeld voor jou!

Op drie middagen bieden we je een verrijking voor jouw beroepspraktijk via deze thema’s:

burgerschap_edited.png
Waarom deze themamiddagen?

Filosoferen met kinderen en jongeren is burgerschapsvorming. Als kinderfilosofen en onderwijsadviseurs zijn wij al vele jaren actief op scholen, veelal in het kader van burgerschap. Deze ervaringen delen we graag met jou. Dit doen we niet door lange theoretische verhalen, maar door concreet samen werkvormen te ervaren en deze te koppelen aan doelstellingen van het SLO en aan vier doelstellingen van kinderfilosofie.

29 januari 2025

Kerndoelen en basiswaarden

Wat is kinderfilosofie, wat is burgerschap en welke kerndoelen en basiswaarden bereik je door kinderfilosofie? 
Je leert hoe je doelgericht aan burgerschap kunt werken door middel van het voeren van filosofische gesprekken in de klas. Filosoferen heeft een pedagogische functie en draagt bij aan kritisch-democratisch burgerschap. Door te filosoferen leer jij niet alleen iets áán je leerlingen, je leert ook veel ván hen. Op deze middag geven we aan hoe leerkrachten ook hun eigen competenties ontwikkelen door dit soort gesprekken met kinderen of jongeren te voeren.

VOOR WIE?

​Onderwijsprofessionals

Voor iedereen die interesse heeft in kinderfilosofie in het basisonderwijs, VO en MBO, met name leerkrachten, coördinatoren Burgerschap en schooldirecteuren.

DOOR WIE?

​De trainers

Deze studiemiddagen zijn ontwikkeld en worden gegeven door Karen Faber, Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg.

Meer info hier...

19 maart 2025

Materiaal en werkvormen

Welk materiaal en welke werkvormen gebruik je in de klas?Op deze middag ervaar je zelf de werkvormen die passend zijn bij kinderfilosofie. We werken uit het boek Ik zag twee beren filosoferen van Maaike Merckens Bekkers en  Sabine Wassenberg, die een introductie in kinderfilosofie en veel voorbeeldlessen bevatten. Dit boek krijg je bij inschrijving van ons cadeau.

14 mei 2025

Intervisie over gevoelige onderwerpen

Hoe ga je om met gevoelige onderwerpen in de klas?
Als leerkracht heb je een normatief beroep en je staat voor onze democratische rechtstaat. Tegelijkertijd komen kinderen en jongeren soms met kwetsende of harde uitspraken, onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. Hoe houd je zo’n gesprek open en filosofisch, en hoe blijf je uit een welles-nietes-debat? Op deze middag bespreken we hoe je daar respectvol mee omgaat en je leerlingen zo een voorbeeld geeft.

Waar, wanneer & hoeveel? 

Waar?

De Kargadoor
Oudegracht 36
3511 AP Utrecht

​​

Wanneer?

Elke studiemiddag, op 29 januari, 19 maart en 14 mei 2025, vindt plaats van 15:00-17:30 uur.

​​​

Kosten:

Voor deze drie studiemiddagen betaal je 585 euro (incl. BTW). Hiervoor krijg je tevens een lesboek t.w.v. 19,95 euro.
Wil je één of twee middagen bijwonen?

Dat kan! Dat kost 195 euro per middag (incl. BTW).
De studiedagen zijn tevens in company te boeken, door uw schooldirectie of schoolbestuur (kosten in overleg).

bottom of page